Financiering

Derde geldstromen

De gemeente Venlo zet sterk in op derde geldstromen. Deze derde geldstromen liggen in het verlengde van lobby en public affaires trajecten  omdat deze trajecten veelal vooraf gaan aan of parallel lopen aan derde geldstroom trajecten.

Provinciale programma's
De gemeente Venlo onderhoudt veel contacten over de opgaven en dossiers waar we aan werken.  Naast bundeling van inhoudelijke kennis en kunde leidt dit in enkele  gevallen ook tot subsidie aanvragen omdat onze opgaven ook bijdragen aan zaken van de provinciale agenda. Daarnaast is de provincie Limburg ook een belangrijke stakeholder bij Interreg aanvragen omdat de provincie hieraan medewerking moet verlenen en ook een deel van de cofinanciering voor haar rekening neemt.  Vanuit onze sociale opgave en fysieke opgave wordt ook in 2020 intensief samen gewerkt en zullen we alle mogelijkheden om subsidie aanvragen in te dienen. Het collegeprogramma   2019-2013 van de provincie Limburg kent de volgende thema's:
1. Verbindende bestuurlijke vernieuwing
2. Internationaal, Europa en grensoverschrijdend
3. Economische structuurversterking
4. Sociale agenda
5. Mobiliteit, infrastructuur en ruimte
6. Energiebeleid
7. Veiligheid en leefbaarheid
8. Arbeidsmarkt en onderwijs
9. Landbouw, natuur en faunabeheer
10. Cultuur, erfgoed en sport

In de laatste paragraaf van het collegeprogramma van de provincie wordt ingegaan op de financiële vertaling van deze intensivering (€ 100.000.000 per jaar in de periode 2020-2023). De vertaling hiervan in bestuursakkoorden, subsidieregelingen etc.  zal vanuit de gemeente Venlo op de voet worden gevolgd zodat we op kansen kunnen inspringen.

Rijksprogramma's
Venlo heeft veel belang bij een goede communicatie en agendasetting   met het Rijk omdat veel van onze opgaven ook betrekking hebben op de Rijksagenda en het rijk voor enkele Europese geldstromen fungeert als managementautoriteit (bijvoorbeeld bij Europees Sociaal Fonds ESF) die subsidieregelingen uitschrijft.  Door actief in te zetten op het onderhouden van relaties en het scannen van kansen op subsidieaanvragen ontstaan er mogelijkheden om naast beleid te beïnvloeden ook aanvullende middelen te genereren uit de rijksbegroting.
Naast het fungeren als managementautoriteit voor enkele Europese regelingen  dient het Rijk bij enkele Europese regelingen  ook akkoord te geven voor het indienen van lokale aanvragen. Ook hiervoor is het belangrijk dat we investeren in goede samenwerking en agendasetting.

Europese programma's
Om van Europese subsidie regelingen gebruik te kunnen maken is het ook belangrijk om invloed uit te oefenen op toekomstige regelingen en programma's. Voor deze programma's  waaronder Interreg, ESF, OP  ZUID leveren wij input via met name de provincie Limburg en de VNG /G40. Voor het Europese CEF programma positioneren we Venlo als logistieke schakel op de TEN-T kaart.

Het kunnen inspelen op subsidiekansen hangt in grote mate af van de calls die worden opengesteld voor de verschillende subsidies in 2020  en in hoeverre deze passen op onze gemeentelijke ambities (inclusief cofinanciering).  We kunnen wel aangeven dat we majeure ontwikkelingen zoals
- Duurzaamheid/energie
- Top sectoren (logistiek en agro food)
- Sociaal domein opgave
- (Grensoverschrijdende) arbeidsmarkt
- Campus ontwikkeling/studentenstad
- Enkele gebiedsontwikkelingen
ook in 2020 de nodige aandacht zullen krijgen als kansrijke input voor subsidieopgaven.

In 2020 zitten we in het laatste jaar van de Europese programmaperiode  2014-2020. Dit houdt in dat veel fondsen zijn uitgeput op begrotingsbasis maar dat er op basis van tussentijdse afrekeningen soms ook weer geld terug komt als blijkt dat projecten in Europa geen doorgang vinden. Deze middelen worden dan vaak gebruikt om nog een laatste openstelling te kunnen bekostigen. Het is daarom voor de gemeente Venlo van belang om dergelijke dossiers goed te volgen om zo te zien of er nog extra kansen zijn waar we op kunnen inspelen.
Ter illustratie: In 2019 is de gemeente Venlo met een tweetal aanvragen op gebied van mobiliteit/infrastructuur succesvol geweest (CEF aanvragen). Voor CEF is de verwachte re flow (middelen die worden teruggehaald omdat ze niet worden uitgegeven en die opnieuw in subsidie calls worden verwerkt) in 2020 bijna 1 miljard euro. Het is daarom van essentieel belang om deze ontwikkelingen op de voet te volgen zodat we de kansen die hierdoor ontstaan ook kunnen benutten.  

ga terug