6. Circulaire en duurzame hoofdstad

Wat willen we bereiken?

Venlo is een toekomstbestendige gemeente die kansen benut in de energietransitie, klimaatadaptatie en circulariteit

De van de ambitie afgeleide doelstellingen zijn:

1. Zekerheid van energie en warmte uit hernieuwbare en schone (lokale) bronnen in Venlo
2. Een groene, leefbare en veilige stad die voorbereid is, zich verhoud en aanpast op de klimaatverandering
3. Een circulaire economie en onderscheidende samenleving die gekenmerkt wordt door groei zonder verlies, verspilling of belasting

Derhalve kent het programma de volgende programmalijnen:
a. Energietransitie
b. Klimaatadaptatie
c. Circulariteit

Het programma draagt direct bij in de ambitie (Venlo 2030) om zich met quality of life te onderscheid van andere steden en van andere regio’s in Europa. De stad zet in haar visie stevig in op duurzame ontwikkeling, duurzame groei.  In de ruimtelijke structuur visie wordt duurzaamheid als innovatief economisch concept voor Venlo benoemd en als basisprincipe dat van toepassing is voor iedere ruimtelijk initiatief. De gemeente geeft daarin het voorbeeld en wil burgers en bedrijfsleven inspireren en overtuigen van de sociale, economische en ecologische meerwaarde.

In het coalitieakkoord Venlo ‘Samen Venlo Veranderen’, 2018-2022 is afgesproken dat er belangrijke stappen worden gezet op het gebied van duurzaamheid. Waarbij het belangrijk is dat er draagvlak is onder de bevolking. Het college wil actief gaan werken aan dit draagvlak.

Nu we de afgelopen jaren hebben aangetoond dat het kan is het ook tijd om inhoudelijk onze bakens te verzetten. We verleggen de aandacht van innovatieve op zichzelf staande voorbeelden naar verbreden in actie en “doen” op grotere schaal. We gaan voor massa (1) zorgen dat anderen meedoen (2) en faciliteren en ondersteunen (3). Natuurlijk blijven we als overheid ook het goede voorbeeld geven met inspirerende projecten.