Programmalijn Energietransitie
Er zijn twee kernthema’s energietransitie en warmtevisie binnen dit programma. De Regionale energiestrategie zal in 2020 geconcretiseerd zijn in een bod waarin de Venlose opgave ook concreet wordt. Daarmee ontstaat in de loop van 2020 zicht op investeringsprojecten van grootschalige energieopwekking vanuit de rol van lokale overheid met partners. Voor 2020 staan in het verlengde van de energiestrategie vooral onderzoeken op de planning waarin bij voorkeur uit bestaande budgetten (reserve grondonderzoeken) zal worden geput
De investeringen die bedrijven en burgers dienen te doen worden aangejaagd via programma circulair vanuit de bredere duurzaamheidsopgave en worden in dat betreffende deelprogramma meegenomen.
Het onderdeel warmtevisie , routekaart zal in 2020 vertaald worden in een proefwijk aardgasvrij maken. Hiervoor wordt een pilot aanvraag gedaan die meeloopt in de rijksstimuleringsregeling van proefwijken. De aanvullende financiering voor de pilotwijk zal uit externe subsidiemiddelen, bijdragen van partners (corporaties) aangevuld met eigen financiële middelen gedaan worden. Binnen de pilot zal ervaring opgedaan worden met warmtebronnen en warmtedistributie. Exacte indicaties van financiële bijdrage van gemeenten is in deze fase nog lastig te maken.
Programmalijn Klimaatadaptatie
Deze programma lijn is erop gericht om de effecten van de klimaatverandering te voorkomen of te beperken. Het niet anticiperen hierop kan de samenleving ernstig schade of tot stilstand brengen. Investeren in maatregelen levert ook nadrukkelijk een aantrekkelijkere stad op omdat de maatregelen zoals versterken van de groenfunctie bijzonder gewaardeerd wordt. Met de regionaal uitgevoerde stresstest hebben we via de regionale klimaatatlas (https://wpn.klimaatatlas.net/) globaal inzicht (bewustwording) in kwetsbaarheden en knelpunten voor wateroverlast, hittestress en droogte in Venlo . In 2020 gaan we verder aan slag met het voeren van risicodialogen en oplossen van knelpunten in de vitale infrastructuur. De uitvoering van het programma vraagt om een jaarlijkse investeringen naast bijdragen van ketenpartners en andere overheden. De investeringen kunnen gereduceerd worden als we burgers en bedrijven stimuleren om op grote schaal te investeren in preventieve maatregelen zoals afkoppelen en aanleggen van groene daken. Dit vraagt om gedegen stimuleringsbeleid waarin voordelen ook deels terugvoeren naar burgers door bijvoorbeeld een lager rioolbelastingtarief of aantrekkelijke investeringscondities (financiering, subsidie etc.)
Verder kan klimaatadaptatie met een integrale benadering leiden tot slimme combinaties: werk-met-werk maken. Voor het oplossen van knelpunten en benutten van kansen en slimme combinaties uit de klimaat-dialoog worden gronden gereserveerd en verworven. Juist omdat we dit niet allemaal in de openbare ruimte op kunnen vangen en gezamenlijk moeten veranderen om dit probleem aan te kunnen, helpen we partners en inwoners om klimaatproof te worden.
Programmalijn Circulair:
In deze programmalijn zijn we onder andere aan de slag met grondstoffengebruik, mobiliteit , verbeteren luchtkwaliteit en bewustwording van burgers en bedrijven bij de transitie. Deze laatste moet leiden tot actief handelen en samenwerking om van duurzaamheid een succes te maken. Dit zou onderhuids wel eens de grootste opgave kunnen gaan worden. Binnen de huidige begroting zijn hiervoor middelen beschikbaar waarbij afhankelijk van de nog te maken keuzes een en ander toereikend kan zijn of aanvullend ten behoeve van slagkracht nog nadere investering nog noodzakelijk is.
Voor mobiliteitsprojecten is binnen de begroting circulair voor 2020 reeds een middelenbeslag gedaan. Ten aanzien van projecten op gebied van circulair bouwen willen we op gebied van luchtkwaliteit en duurzaam materiaal gebruik een extra stimuleringsbudget in 2020 gaan inzetten.
Wat doen we in de andere programma's:
He t programma circulair loopt als een rode draad door de andere programma's. Het programma Gezond & Actief levert vooral via de gezondheidslijn, maar ook via een duurzame inkoop van bijvoorbeeld WMO goederen. Een concreet voorbeeld is de POP-machina. Het programmal leefbaar levert met name via de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed, verduurzaming van ons wagenpark, de pilot de "groene straat" en de agenda groen en water een substantiele bijdrage. Welvarend draagt met tal van projecten bij waarbij we bijvoorbeeld een duurzaam Noorderpoort, deel de zon, duurzame mobiliteit en de energiehub noemen.