Bedrijfsvoering

Integraal Bedrijfsvoeringsplan

Nadere focus gericht op flexibiliteit en betrouwbaarheid
Het flexibel inrichten en doorontwikkelen van de bedrijfsvoering in aansluiting op de programma's en besturingsfilosofie is noodzakelijk om snel en adequaat te reageren op veranderingen. De doelen van de programma's vragen de bedrijfsvoeringsdisciplines zich door te ontwikkelen en dit te faciliteren d.m.v. een verbeterplan langs 3 hoofdlijnen:

1. De benodigde digitale transformatie van bedrijfsvoeringsdisciplines om producten en diensten volgens de moderne digitale standaard te leveren en/of de diverse samenwerkingen (digitaal) te faciliteren;
2. Het beheer en de kwaliteit van data om hier de benodigde stuurinformatie uit te destilleren en doelmatigheid binnen de programma's te realiseren met voldoende oog voor privacy en informatieveiligheid;
3. De mens en organisatie; de juiste persoon op de juiste plaats en de bijbehorende doorontwikkeling van gevraagde kennis en vaardigheden en de organisatie.

Het op orde brengen van de basis en de doorontwikkeling langs deze 3 lijnen leidt tot verbetering van de interne beheersing en maakt dat er sprake is van navolgbare processen en daarmee een transparante gemeente als onderdeel van de overheid. Dit maakt dat de externe samenwerking zich verder kan ontwikkelen en dat de externe dienstverlening verbetert. Het verbeterplan is ondersteunend aan het realiseren van onze visies. Om focus aan te brengen in het verbeterplan hebben wij de geprioriteerde projecten en bedrijfsvoeringsthema's waar we de focus op leggen voor 2020 en verder per lijn geprioriteerd waarbij de koppeling is gemaakt met de hieraan gerelateerde begrotingsvoorstellen.

1. Digitale transformatie

- Invulling geven aan de ontwikkelingen van data-gedreven werken en verdergaande informatisering van de bedrijfsvoering is de benodigde 'digitale transformatie' zoals ook de VNG dit noemt.  Voor 2020 en verder investeren we in de benodigde doorontwikkeling van Business Intelligence om informatie beter te ontsluiten en presenteren en verdergaande digitalisering zoals bijvoorbeeld E-HRM. De focus in deze lijn ligt op de doorontwikkeling van indicatoren als belangrijk sturingsinstrument om een goede inhoudelijke discussie te voeren en politieke en ambtelijke keuzes te maken over de inzet van middelen en het bereiken van doelen. Dit proberen we te realiseren binnen bestaande middelen.
- We willen in 2020 de mogelijkheden uitbreiden om data-analyses uit te voeren uit ons gemeentelijke informatiehuis en deze verbinden aan andere bronnen om zo de relatie met diverse partners, ondersteunt door bedrijfsvoeringsdisciplines, verder te intensiveren en uit te bouwen.
- De ondersteuning, de werkprocessen en systemen van bedrijfsvoering zullen moeten worden aangepast en doorontwikkeld om samen de gestelde doelen op bereikbaarheid, zichtbaarheid en transparantie te realiseren. Dit staat in directe relatie met de dienstverlening (bijv. investering  vervanging telefooncentrale) en vraagt aandacht, zorg en investering in informatieveiligheid en privacy(uitvoering privacy beleidsplan).

 2. Beheer en de kwaliteit van data

- De diversiteit aan informatiestromen groeit, in brede zin zullen we ons informatiebeheer verder op orde moeten brengen en houden. Denk hierbij specifiek aan dossiervorming en archivering en het in 2020 voortzetten van interventies op de bijbehorende kaders, processen en techniek. Hiervoor zetten we o.a. het meerjarige project PRIO ook in 2020 door en realiseren we met een bijbehorende investering de digitale handtekening om brieven en besluiten digitaal te ondertekenen en te borgen dat dossiers volledig en juist zijn .
- In 2020 focussen we ons op het verder herbruikbaar en toegankelijk maken en houden van onze data voor de samenleving. Hierbij zullen we moeten voldoen aan nieuwe wetgeving namelijk  het besluit digitale toegankelijkheid en de wet digitale overheid, dit kent een directe relatie met de benodigdeinvesteringen voor websitebeheer en de migratie van het content managementsysteem.
- Voor een goed lopende ambtelijke organisatie is het verder in de bedrijfsvoering randvoorwaardelijk om de doorontwikkeling van goede monitoring en actuele stuurinformatie vorm te blijven geven. (doorontwikkeling P&C-Cyclus, verplichtingenadministratie, managementportal, dashboards)

3. Mens en organisatie
De geschetste dynamiek in de omgevingsanalyse en de programma's stellen hoge eisen en vragen een doorontwikkeling van de ambtelijke organisatie. Dit uit zich in “harde” aspecten van systemen, applicaties en processen en “zachtere” aspecten als gewenste houding en gedrag, vaardigheden en de juiste persoon op de juiste plek.
Voor 2020 en verder krijgt de doorontwikkeling van mens en organisatie vorm door o.a.:

- Concernplan organisatieontwikkeling en P&O projecten die zich samen focussen op vaardigheden, competentie -en talentmanagement, management development en strategische personeelsplanning;
- Het herijken, doorontwikkelen en optimaliseren van kaders zoals de besturingsfilosofie en het programmatisch werken maar ook van de ondersteunende systemen  zoals de invorderingsportal en het digitaal ondersteunen van de financiële maandafsluitingen;
- Vanuit het verbeterplan bedrijfsvoering worden de projecten met elkaar verbonden en wordt de voortgang gemonitord in samenwerking met ‘control’. We zetten hiervoor in 2020 de verdere optimalisatie van het planning & control proces en bijbehorende systemen voort;
- We voeren een overheadscan, formatiescan uit en geven opvolging aan de uitkomsten er van om de organisatie door te ontwikkelen. Deze opvolging zal in samenhang gebeuren met de doorontwikkeling van de teamplannen 2020 en strategische personeelsplanning. Deze bedrijfsvoeringsonderdelen leveren namelijk allemaal inzichten op voor de doorontwikkeling van de organisatie en hiernaast ook voor mogelijke invulling van de taakstelling op de organisatie.
- Ingevolge de Ambtenarenwet dient het college jaarlijks aan de raad verantwoording af te leggen over het gevoerde integriteitsbeleid en de naleving van de ambtelijke gedragscode. Het voornemen bestaat om vanaf 2020 deze verantwoording aan de raad op te nemen in de jaarrekening en de begroting en niet meer te voorzien in een afzonderlijk jaarverslag.

ga terug